Ga naar de inhoud

Verslag recreantentoernooi

HBC verrassende organisatoren recreantentoernooi in Krommenie

Denk niet dat er geen pogingen gedaan worden om te winnen bij recreantentoernooien. De kritiek op scheidsrechters is milder, maar toch nog aanwezig dicht aan de oppervlakte. “Het gaat dit potje voor geen meter, het lijkt wel alsof ik lood in de benen heb” wordt dan nog wel eens vertaald naar “scheids, dat was LOPEN”. Tijdens een scheidsrechterscursus leer je dat je dan niet moet zeggen “noem dat maar gerust RENNEN zoals zij jou steeds voorbijgaat: die tegenstander van jou is echt heel veel sneller”, want dat houdt het spel te veel op.

En denk ook niet dat de coaches alleen meegaan om gezellig een pintje te pakken. Ook zij hebben dromen die niet uitkomen. Zo was er de coach van HBC die voor de wedstrijd tegen Oranje-Nassau het spelletje in de kleedkamer nog een keer uitlegde in de overtuiging dat HBC wel eens als overwinnaar zou kunnen eindigen. Dat werd de wedstrijd die we die avond met de grootste cijfers verloren, 4-2 in 25 minuten, waarbij ik bij gebrek aan korfbalkennis uiteraard niet de pretentie heb om een verband te suggereren. Ze waren gewoon beter. Deze keer.

Vóór Oranje Nassau hadden we al een wedstrijd tegen Badhoevedorp in de benen, een team dat er altijd een of twee meer scoort dan uw aller favoriet, HBC recreanten 1. Maar niet deze keer. Wij hielden ons ongeveer aan onze opdracht, en dat resulteerde in 3-3. Ik kan mij niet herinneren dat we ooit een punt gepakt hebben tegen onze gele vrienden uit het pittoreske dorp naast de A9. We hebben er wel voor moeten werken. Na afloop van de eerste wedstrijd dacht ik gedehydrateerd en met vreze aan de volgende twee wedstrijden.

Kansloos achtten wij ons tegen Groen-Geel. We hebben desondanks zelfs voorgestaan. Mogelijk waren we daar zo beduusd van dat we slechts 13 seconden hebben voorgestaan. Daarna niet meer, maar toch. De schade bleef beperkt tot 3-2, en dat valt reuze mee als je op 6-0 rekent. In theorie zou het kunnen zijn dat Groen Geel moegestreden was nadat ze hun hart en ziel in de gekende Zaanstreekrecreantenderby tegen de snelle, frisse jongens en meisjes van ZKC hadden gelegd, die naar recreantenbegrippen met de onwaarschijnlijke uitslag van 6-6 was geëindigd. Dat zouden we kunnen denken, maar het is leuker om te denken dat beide partijen evenveel energie over hadden voor de laatste wedstrijd en dat HBC  fantastisch speelde.

Boven alles willen we de organiserende vereniging bedanken die dankzij ultiem improviserend en organisatorisch vermogen dit toernooi tot een schoolvoorbeeld van geslaagde recreantensport heeft gemaakt. Hoe HBC tot organisator van een toernooi in Krommenie werd gebombardeerd, is overigens niet helemaal duidelijk. Laat ik eindigen met een klein stukje scorebordjournalistiek. Jongeheren Albrecht en Talsma: bedankt voor het bedienen van het scorebord de hele avond lang.