Ga naar de inhoud

Intersport schoenenactie

 

 

 

WIJ ZIJN ER VOOR NIEUWE SPEELPLAATSEN

Bij Intersport Veldhuis kunnen consumenten nu hun oude sportschoenen inleveren. Deze worden gerecycled en deels hergebruikt voor nieuwe toepassingen, wat een bijdrage levert aan de reductie van afval. Bij verantwoord ondernemen hoort niet alleen verantwoord inkopen, maar ook kijken wat je met gebruikte materialen doet. “Door samen te werken met een aantal partijen, vanuit de overheid, wetenschap en industrie, willen we als Intersport Veldhuis een bijdrage leveren aan de realisatie van de circulaire economie,” zegt Peter Veldhuis

Gesloten keten

Intersport Veldhuis heeft een samenwerking met Fast Feet Grinded. Het recycleproces start in de winkel bij het inleveren van oude sportschoenen in een speciaal ontworpen recyclebak. De ingezamelde schoenen worden gesorteerd op merk. Hierdoor kunnen de verschillende grondstoffen vanuit de schoenen naar de desbetreffende fabrikant teruggestuurd worden. Er is geen restafval en alles wordt hergebruikt, ook wanneer dit nu (nog) niet terug kan naar de fabrikant. Voorbeelden van hergebruik zijn de verwerking van restmateriaal tot sportvloeren, kinderspeelplaatsen en ook de productie van hardloopbanen. Het ultieme einddoel is het creëren van een gesloten keten, waarbij nauwelijks of geen grondstoffen verloren gaan.

Eye opener

Elk jaar worden wereldwijd miljarden (sport)schoenen geproduceerd, er zijn in ons land wel initiatieven waarbij schoenen naar een arm land gaan, maar die belanden daarna ook op de vuilstortplaats. Zo wordt er wereldwijd nog geen 5% gerecycled. De openingszin op een recyclebeurs – ‘It takes leadership to change public behavior’- was letterlijk de eye opener om tot actie over te gaan.
Peter Veldhuis: “We kunnen er allemaal over praten, maar we moeten simpelweg iets gaan doen. Het is onze ‘drive’ om daadwerkelijk de grote afvalberg te gaan verminderen. We nemen hiervoor onze verantwoordelijkheid en zetten fabrikanten aan het denken. De internationale keten moeten we zien te bewegen naar een beter milieu. Wat we samen willen bereiken, is dat er geen schoenen meer naar de vuilstort gaan, er nieuwe sneakers van oude runners worden gemaakt en dat hierdoor het gebruik van grondstoffen wordt verminderd. Het zou fantastisch zijn als dit begint vanuit ons kleine Nederland.”